GR Bass compact powerhouse, now also DUAL

GR Bass releases a DUAL version of their succesful ONE 800. Hereby the review regarding the single edition, as it appeared in Dutch magazine 'De Bassist'. (in Dutch)


GR Bass One 800 - Door Robert Edsen - Bassist jan-feb-maart 2019

Wij nemen de GR One 800 onder handen. Deze 800 watt top - die ook in een 350 en 1400 watt versie verkrijgbaar is - weegt een kleine twee kilo en voelt verrassend solide aan. Het metalen chassis is mooi afgewerkt. De potmeters draaien soepel, voelen niet goedkoop aan en hebben de juiste weerstand. Van links naar rechts op het paneel aan de voorzijde zien we: aux in, gain, low, mid low, mid high, high, DI volume en headphones volume, met ernaast de ingang voor hoofdtelefoon, master volume en een mute-knop. Verder is de top voorzien van een deep- en bright-filter met drie schakelbare frequentiemogelijkheden voor de low en high mids, een tuner/VU-meter op basis van - enorm felle - ledlampjes. Deze lampjes kan je uitschakelen als lichtshows niet je ding zijn. Aan de achterzijde zien we twee speakeruitgangen die zowel speakon als class 2 wiring zijn, een DI met ground lift en post/pre EQ-schakeling, een FX loop en tot slot een 9V-uitgang om een pedaal te voeden. Misschien wel erg veel opties voor een versterker waarvan het motto ‘pure Sound' is? Tijd om hem aan de tand te voelen!


Neutraal Als ik de top thuis aansluit op een 2x10 inch kabinet, is het eerste wat mij opvalt hoe luid(!) deze versterker is. Met de gain op 2 en de master op 1,5 ben ik al voorbij huiskamervolumes. De toonregeling staat neutraal en met mijn Precision-bas heb ik een erg fijne, krachtige toon die mij meteen weet te pakken. Alles klinkt in balans en ik ben al ruim een kwartier aan het spelen voordat ik aan de knoppen begin te draaien. De deep- en bright-filters doen precies wat je zou vermoeden. Het deep-filter voegt sublaag toe en haalt wat van de hoge mids en hoge tonen af, zonder te veel af te doen aan de presence. Bright voegt een hoog randje aan de mix toe, maar beide filters zijn vrij subtiel en laten de originele sound intact. Dan is er nog de ‘pure’-schakelaar, waarmee je de EQ volledig kan uitschakelen. Gek genoeg is er geen drastische verandering waar te nemen, wat erop wijst hoe neutraal deze versterker van zichzelf is. Het loskoppelen van de EQ zorgt ervoor dat je hoort hoe enorm verschillend je individuele bassen klinken. De klankverschillen tussen mijn Precision, Rickenbacker, Starcaster Bass en Höfner worden helder weergegeven zonder enige vorm van kleuring (op de gain na). De ietwat luide ventilator van het topje kan overigens aan of uit worden geschakeld met de live/ studio-stand.


Compleet In de oefenruimte word ik er meteen weer aan herinnerd hoe ongelofelijk luid deze top is. Aangesloten op mijn 4x10- en 2x12-kasten loopt de versterker op vol vermogen en dat is te merken aan de headroom. Podiumwaardige headroom in een topje van klasse-D-formaat! Zelfs met mijn Starcaster, die twee grote humbuckers heeft, moet ik echt mijn best doen om de versterker te laten clippen. Het resulteert in een duidelijk basgeluid dat in de mix staat als een huis, zelfs bij hogere gain-instellingen. De EQ is flexibel genoeg om te kunnen kleuren als je dat zou willen, maar GR Bass heeft het goed voor elkaar gekregen om de One 800 neutraal maar toch compleet te houden. Je speelt met een groot, stevig en organisch geluid, terwijl je kijkt naar een topje dat niet veel groter is dan de gemiddelde audio-interface. De pure-schakelaar is erg handig als je met effectpedalen speelt. Pedalen kleuren het geluid immers al flink van zichzelf en door de EQ over te slaan, merk ik dat er meer ruimte in mijn geluid is en er minder overlappende frequenties aanwezig zijn. Er is daardoor minder ‘ruis’ in de mix. Als je de ‘time-based’ effecten ook nog door de FX loop laat gaan, heb je een erg overzichtelijke basis voor het werken met pedalen. Goedkeurende blikken van de drummer ondersteunen mij in mijn mening dat deze formule van GR Bass weleens succesvol zou kunnen worden. De neiging om je geluid enorm aan te passen blijft achterwege. De versterker geeft een hele duidelijke, complete weergave van je bas, die goed overeind blijft in een bandsetting. Wat het nog interessanter maakt, is dat het versterkertje gemakkelijk in je gigbag mee te nemen is en keurig in het middensegment is geprijsd. 


Blij verrast Ik ben blij verrast door GR Bass. De GR One 800 heeft mij laten zien dat er een plek voor is tussen alle andere merken die microtopjes hebben uitgebracht. GR Bass heeft in ieder geval een plekje in mijn lijst verdiend. Het principe zien we ook terug in full-range apparatuur zoals akoestische gitaarversterking of PA; neutrale weergave die je de pure klank van je bas laat horen op podiumvolumes. Als je een toonpurist bent, of je partner wilt overtuigen dat er dus echt wél een verschil is tussen je huidige bas en degene die je op het oog hebt, kan ik je GR Bass sterk aanbevelen! 


DeBassist, jan/feb/mrt 2019. www.debassist.nl

^